Public Food Purchase Policies and Family Farmers’ Organizations in Vale do Ribeira/SP

Authors

Keywords:

Social Organization, Family Farming, Public Market

Abstract

Public policies for the purchase of food from family farms were constituted by institutions that induce multidimensional objectives, among which is that of activating social organization processes. In order to contribute to the understanding of these processes, the article centrally analyzes the organizational responses of family farmers induced by the Food Acquisition Program and the National School Feeding Program in the context of five organizations in Vale Ribeira/SP. For that, the main managers of the organizations and 38 producers were interviewed. It was found that public programs encouraged the creation of cooperatives and the transformation of the social base of pre-existing organizations. The performance of external actors was decisive so that such cooperative structures could increasingly serve the programs. Therefore, it was the formal existence of organizations that allowed effects such as the implementation of sustainable production systems, the improvement in the economic conditions of farmers and the intensification of social participation, leading to the constitution of an instrument of regional representation of farmers through a second degree cooperative.

Author Biographies

Rafael Eduardo Chiodi, Universidade Federal de Lavras

Professor do Departamento de Administração e Economia da Universidade Federal de Lavras. Doutor em Ciências (USP). Mestre em Ciências Agrárias (UFMG). Engenheiro Florestal (UFLA).

Gustavo Fonseca de Almeida, Universidade Federal de São Carlos

Professor da Universidade Federal de São Carlos (UFSCar), leciona nos cursos de graduação do CCN (Centro de Ciências da Natureza) do Campus Lagoa do Sino. Tem formação em Zootecnia pela UNESP Jaboticabal (2001) e é especialista em Gestão da Produção Industrial pelo Departamento de Engenharia de Produção da Universidade Federal de São Carlos - DEP/UFSCar (2003). Obteve o título de mestre em Agroecologia e Desenvolvimento Rural (UFSCar/EMBRAPA) em 2008 e o de PhD em Agroecologia em 2012 pela Universidade de Aarhus na Dinamarca.

Paulo Eduardo Moruzzi Marques, Universidade de São Paulo/Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz

Realizou graduação em Agronomia pela Universidade de São Paulo (1985), mestrado em Desenvolvimento, Agricultura e Sociedade pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (1996), doutorado em Sociologia (études des sociétés latino-américaines), no Institut des Hautes Etudes de l'Amérique Latine, la Sorbonne nouvelle, Paris III (2002), pós-doutorado em Sociologia no Laboratoire Dynamiques Sociales et Recomposition des Espaces (LADYSS), na França (2013) e livre-docência em Sociologia na Universidade de São Paulo (2014). Atualmente, é professor associado de Sociologia na Universidade de São Paulo (com ênfase em Sociologia Rural).

Samuel Mello Pinto, Universidade de São Paulo/Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz

Graduação em andamento em Engenharia Florestal pela ESALQ - USP, com período sanduíche em Ecole Nationale Superieure Agronomique de Toulouse (ENSAT - INP) pelo programa BRAFRAGRI, CAPES, e Licenciatura em Ciências Agrárias pela mesma Instituição. Possui curso Técnico Profissionalizante em Meio Ambiente pela Escola Técnica Estadual de Suzano (ETECS).

Published

2021-01-19

How to Cite

CHIODI, Rafael Eduardo; DE ALMEIDA, Gustavo Fonseca; MORUZZI MARQUES, Paulo Eduardo; PINTO, Samuel Mello. Public Food Purchase Policies and Family Farmers’ Organizations in Vale do Ribeira/SP. Organizações Rurais & Agroindustriais, [S. l.], v. 22, p. e1623, 2021. Disponível em: https://www.revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/1623. Acesso em: 13 may. 2025.