Agroindustries of fine chocolate and new possibilities for technology transfer: Discussing HACCP and intrinsic quality

Authors

  • Enio Antunes Rezende Universidade Estadual de Santa Cruz
  • Victor do Nascimento Nogueira Universidade Estadual de Santa Cruz
  • Felipe Ungarato Ferreira Universidade Estadual de Santa Cruz
  • Aline Patrícia Mano Araújo Universidade Estadual de Santa Cruz
  • Karen Emanuelly Andrade De Souza Universidade Estadual de Santa Cruz

Keywords:

Theobroma cacao, Technology Diffusion, Food Safety, Innovation

Abstract

The increase of agro-industries producing fine chocolates reveals a new moment for the Cocoa and Chocolate Production Chain in southern Bahia State in which improving the quality and safety of these foods becomes essential. Starting from the objective of analyzing the quality management system in the production of fine chocolates, in an agroindustry in the city of Ilhéus-BA, from a proposal for the elaboration of an Analysis of HACCP (Hazards and Critical Control Points), this work used the theoretical approach of Agri-food Production Chains associated with the concept of Food Safety to enable the analysis of food safety and health in the production stages of a fine chocolate factory. Using the case study technique, primary data were obtained with unstructured interviews and non-participant observation. It was observed that the company studied already has mechanisms in place for recording, monitoring and corrective actions for hazards, in compliance with a significant part of the items checked. It was evidenced in the study, the attendance to the prerequisite program that evaluates the GMPs and the presence of control mechanisms of the microbiological hazards similar to those addressed in the HACCP plan. Therefore, it is concluded that the quality management system of the analyzed agroindustrial plant has controls that ensure hygienic-sanitary conditions at satisfactory levels for the promotion of food safety production.

Author Biographies

Enio Antunes Rezende, Universidade Estadual de Santa Cruz

Pós-doutorado em Administração com ênfase na área de Tecnologia, Inovação e Competitividade pela Universidade Federal da Bahia (2009). Doutorado em Administração com ênfase na área de Tecnologia, Inovação e Competitividade pela Universidade Federal da Bahia, com período sanduíche na University of Kent at Canterbury, Inglaterra (2008). Mestrado em Administração com ênfase na área de Gestão e Dinâmica de Cadeias Produtivas pela Universidade Federal de Lavras (2002). Graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade Federal de Lavras (1999). Atualmente é Professor Titular Nível A - em regime de dedicação exclusiva - do Departamento de Ciências Exatas da Universidade Estadual de Santa Cruz (DCET-UESC) no curso de Engenharia da Produção.

Victor do Nascimento Nogueira, Universidade Estadual de Santa Cruz

Engenheiro de Produção - DCET UESC.

Felipe Ungarato Ferreira, Universidade Estadual de Santa Cruz

Possui graduação em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de Viçosa (UFV), especialização em Engenharia de Segurança do Trabalho pela Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG), e é mestre em Ciências Ambientais pela Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia (UESB). Doutorando em Modelagem Computacional pelo Instituto Politécnico da Universidade do Estado do Rio de Janeiro (IPRJ-UERJ). Atua como Coordenador e Professor Assistente do curso de Engenharia de Produção na Universidade Estadual de Santa Cruz (UESC).

Aline Patrícia Mano Araújo, Universidade Estadual de Santa Cruz

Possui graduação em Engenharia de Produçao pela Universidade Federal de São Carlos (2003) e mestrado em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de São Carlos (2006), doutorado em Engenharia de Produção pela PUCPR (2018). Tem experiência na área de Engenharia de Produção, com ênfase em Engenharia de Produção, atuando principalmente nos seguintes temas: gestão do processo de desenvolvimento de produtos, gestão da qualidade. gestão da produção com ênfase em manufatura enxuta. Atuou como engenheira de desenvolvimento de processos da Embraer entre 2007-2008 e, como consultora lean entre 2008- 2010 na mesma empresa. É professora do curso de engenharia de produção na UESC/ Universidade Estadual de Santa Cruz, e desde 2021 participa como colaboradora no mestrado em Propriedade intelectual e transferência de tecnologia para inovação.

Karen Emanuelly Andrade De Souza, Universidade Estadual de Santa Cruz

Graduanda em Engenharia de Produção - DCET/UESC.

Published

2023-08-22

How to Cite

REZENDE, E. A.; NOGUEIRA, V. do N. .; FERREIRA, F. U.; ARAÚJO, A. P. M. .; DE SOUZA, K. E. A. . Agroindustries of fine chocolate and new possibilities for technology transfer: Discussing HACCP and intrinsic quality. Organizações Rurais & Agroindustriais, [S. l.], v. 25, p. e1931, 2023. Disponível em: https://www.revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/1931. Acesso em: 15 may. 2024.

Issue

Section

Quality management, operations and logistics